Stichting Ave
/

 Woongroep voor jong volwassenen met autisme en verstandelijke beperking

 

2 juli - Open dag Ave Hilvarenbeek

2 juli Open dag Ave Hilvarenbeek


Artikel Kleine Kernen Magazine - Januari 2022


Artikel Brabants Dagblad 11-6-2020

https://krant.bd.nl/titles/brabantsdagblad/6208/publications/11483/pages/34

Artikel De Hilverbode 3-6-2020

https://issuu.com/uitgeverij/docs/hv_20200603/4

Artikel Brabants Dagblad 9 mei 2019

Nieuw Hilvarenbeeks wooninitiatief voor autistische jongvolwassenen zoekt nog enkele bewoners

HILVARENBEEK - De Stichting AVE zoekt nog enkele bewoners voor de nieuwe woongroep Groot Loo in Hilvarenbeek. In het voormalige gebouw van kinderopvang Mikz komt woonruimte voor negen jongvolwassenen met autisme of een verstandelijke beperking. De stichting hoopt nog dit jaar de deuren te kunnen openen.

Erik van Hest 09-05-19, 09:14 Bron: BD   

Stichting Ave is vernoemd naar Anne en Veerle, twee jongeren waarvoor de stichting al in 2007 werd opgericht. De meiden waren destijds 18 jaar en hadden een stoornis in het autisme spectrum. Hun ouders beseften toen al dat er op enig moment een geschikte woonruimte gevonden moest worden. Met dit voortschrijdend inzicht gingen ze op zoek naar een locatie voor een kleinschalige, beschermde woongroep.

Verbouwing

Het kenmerkende beeldje voor het gebouw aan de Groot Loo. © Erik van Hest / BD

,,Dat viel nog niet mee”, vertelt Hilly Rehbergen, voorzitter van de stichting Ave. ,,Meerdere locaties zijn de revue gepasseerd, zoals landgoed Bleijendijk in Vught. Uiteindelijk zijn we in Hilvarenbeek terecht gekomen.” Daar viel het oog op het complex aan Groot Loo, inmiddels eigendom van woonstichting Leystromen. Die wil het pand aan de stichting verhuren, maar daarvoor moet het eerst verbouwd worden. ,,De bal ligt nu even bij Leystromen”, zegt Rehbergen, ,,Maar we hopen er in te kunnen als de kerstboom staat.” Die garantie kon Leystromen dinsdag nog niet geven. ,,Er wordt hard gewerkt om alles op elkaar af te stemmen. Begin juni weten we meer over de tijdsplanning”, aldus een woordvoerster. 

Sociaal therapie

In de voormalige kinderopvang moeten negen jongvolwassenen komen te wonen. Rehbergen: ,,De nadruk ligt op autisme, maar mogelijk kunnen er ook jongeren met een verstandelijke beperking wonen. Het is vooral belangrijk dat iemand goed in de groep past.” De 24-uurs begeleiding wordt geleverd door WoondroomZorg, een organisatie gespecialiseerd in zorg voor kleinschalige wooninitiatieven. Rehbergen, tevens directeur van WoondroomZorg: ,,Er wordt speciaal voor Groot Loo een team begeleiders samengesteld dat goed bekend is met de eigenschappen van elke bewoner.”

Kenmerkend voor stichting AVE is dat de begeleiding gebeurd op basis van de sociaal therapie. Rehbergen: ,,Onze zorg volgt het ritme van de seizoenen. Voor deze bewoners is structuur erg belangrijk en dat willen wij bereiken door de ritmes te volgen die het leven biedt.” Volgens Rehbergen zijn er nog zo'n twee plekken vrij in de woongroep. Belangstellenden kunnen zich melden bij de stichting.

De komst van woongroep Groot Loo staat inmiddels aangekondigd op een bord voor het gebouw. © Erik van Hest / BD

Interview Woningbouwvereniging Leystromen met Stichting Ave

Een aantal bestuursleden van Stichting Ave zijn geïnterviewd door Leystromen voor het huurdersblad 'In de kern'.

Een artikel over 'De kracht zit in samen doen' Klik op de bijlage hiernaast en lees het gehele interview.

Brabants Dagblad 20-12-2017

HILVARENBEEK - In het pand aan het Groot Loo in Hilvarenbeek waar voorheen kinderopvang Mikz was gevestigd, komt een kleinschalige woongroep voor negen jongeren met autisme en een verstandelijke beperking. Het project is een initiatief van een groep ouders die nauw samenwerkt met woonstichting Leystromen en zorginstantie Woondroom. (Bron: Brabants Dagblad 20-12-2017)

Het al jaren leegstaande gebouw is nu nog eigendom van kinderopvang Mikz, maar met Leystromen is een intentie-overeenkomst gesloten over de aankoop van het pand.  Een woordvoerster van Leystromen laat weten dat de woonstichting begin 2018 over wil gaan tot de aankoop. Daarna wordt het pand eerst van binnen verbouwd.

De ouders die het initiatief hebben genomen voor de woongroep hebben zich verenigd in de stichting Groot Loo Beschermd Wonen. Zij zullen het gebouw gaan huren van Leystromen. De 24-uurs zorg voor de autistische jong-volwassenen wordt ingekocht bij WoondroomZorg. Die organisatie is op meer locaties betrokken bij kleinschalige ouderinitiatieven voor bewoners met een levenslange zorgbehoefte. 

.